Nieuwe behandeling tegen tinnitus

The New York Times  |  4 December 2012 - 08:05 4 Dec - 08:05

Innovatieve behandelmethode combineert cognitieve gedragstherapie en audiologie.

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, kan mensen tot grote wanhoop drijven. Een constant geluid in het oor, een piep of een zoem, leidt af en maakt soms ook gedeeltelijk doof.

Tinnitus kan niet genezen worden. Maar er wordt wel vooruitgang geboekt in de behandelmethoden voor patiënten. The New York Times schrijft over een veelbelovende therapie tegen tinnitus die is bedacht door een Nederlandse psycholoog en onderzoeker. Dr. Rilana F. F. Cima, werkzaam aan de Universiteit Maastricht, heeft samen met een groep onderzoekers uit Maastricht, Leuven, Bristol en Cambridge een jaar lang 492 volwassen tinnituspatiënten gevolgd.

De nieuwe therapie die Cima en haar collega’s hebben bedacht blijkt goed te werken. De innovatieve behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, die psychologische elementen en elementen uit de audiologie combineert. De therapie is gericht op vermindering van negatieve gedachten en gevoelens ten aanzien van de tinnitusklachten, bijvoorbeeld door blootstellingstechnieken, beweging en ontspanningsoefeningen, en aandachtgerichte therapie.

Het gezaghebbende medische tijdschrift vond de nieuwe behandelmethode zo bijzonder dat het een redactioneel commentaar aan Cima’s onderzoek wijdde onder de titel ‘Tinnitus: The end of therapeutic nihilism’.

(Foto van Simon James)

Plaats een reactie