Onrust over nieuwe social media-zoekmachine die alles van iedereen weet

12 February 2013 - 13:3012 Feb - 13:30

“Google voor spionnen” kan gedrag en reisplannen van gebruikers van Facebook en Twitter voorspellen.

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is onrust ontstaan over een nieuwe zoekmachine die sociale media doorzoekbaar maakt. De zoekmachine, Rapid Information Overlay Technology (RIOT) genaamd, is ontwikkeld door Raytheon, een bedrijf dat voor het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt. Dat meldt The Guardian.

In een video waar het Britse dagblad de hand op heeft weten te leggen, is te zien hoe RIOT werkt. De uitleg is van Raytheon zelf. RIOT kan onder meer namen van mensen met data combineren. Zo is te zien waar iemand op welke tijdstippen geweest is aan de hand van gegevens van de GPS op de mobiele telefoon. Ook kan de zoekmachine de locatie uit foto’s uitlezen. Aan de hand van deze gegevens kan voorspeld worden waar iemand in de (nabije) toekomst naartoe zal gaan en hoe laat hij of zij op die plaats zal zijn. Deze informatie is te vinden over alle gebruikers van sociale media die informatie en foto’s posten. RIOT kan ook razendsnel relaties tussen mensen analyseren aan de hand van onder meer LinkedIn-contacten, followers op Twitter en vrienden op Facebook.

Raytheon zegt RIOT in samenwerking met de Amerikaanse overheid te hebben ontwikkeld. De zoekmachine is volgens Raytheon al in gebruik in de Verenigde Staten. Geheime diensten zijn bezig met de verdere ontwikkeling van de software van Raytheon.

Privacydeskundigen noemen RIOT een “Google voor spionnen”. In de meeste landen is het verzamelen en gebruiken van data van openbare websites zoals Facebook en Twitter legaal. Een jurist van de Amerikaanse privacyorganisatie Electronic Privacy Information Centre (EPIC) zegt in The Guardian dat openbare persoonlijke informatie ook wettelijke bescherming krijgt.

Plaats een reactie