De drone journalist komt er aan

Scientific American  |  5 March 2013 - 06:50 5 Mar - 06:50

Drones kunnen data verzamelen over vervuiling, doden, radioactiviteit.

Drones zijn in opmars. De onbemande vliegtuigen worden niet alleen steeds vaker voor militaire doeleinden ingezet, maar ook voor wetenschappelijke en andere civiele toepassingen. Wat hebben journalisten aan drones, vraagt Khalil A. Cassimally zich af in de Scientific American.

Heel veel, is het antwoord van Matthew Waite, hoogleraar en oprichter van het Drone Journalism Lab aan de University of Nebraska. Journalisten kunnen drones inzetten om data te verzamelen of om situaties in onveilige gebieden (denk aan brandende bossen en oorlogszones) te laten filmen. Drones die zijn voorzien van sensoren kunnen onder meer radioactiviteit en milieuvervuiling meten. Camera’s op drones kunnen bewegingen van troepen in kaart brengen in gebieden waar gevochten wordt.

De Amerikaanse politicus Casey Guernsey wil het gebruik van drones door journalisten verbieden als het gaat om het verzamelen van informatie over burgers en landbouw. Journalisten mogen van Guernsey wel leren hoe drones werken maar ze niet inzetten voor onderzoek.

(Foto van Peter Patau)

Plaats een reactie