Armoede bestrijden met open data

Harvard Business Review  |  3 April 2013 - 08:54 3 Apr - 08:54

Oorzaken van misstanden destilleren uit bergen gegevens.

Steeds meer organisaties, zoals de Wereldbank en overheden, geven grote hoeveelheden informatie vrij. Die informatie kan door iedereen gratis gebruikt worden. In Nederland worden er handige apps mee gemaakt over bijvoorbeeld parkeerplaatsen in Amsterdam.

In arme landen kan open data gebruikt worden om armoede te bestrijden, schrijft de Harvard Business Review. Een voorwaarde is wel dat journalisten, ontwikkelingswerkers, medewerkers van ngo’s enz. weten wat ze met open data kunnen doen. Ze moeten worden getraind in onder meer onderzoekstechnieken, programmeren en statistiek. Google en de Wereldbank bieden zulke trainingen aan.

De resultaten van open data-onderzoek kunnen verbluffend zijn. In de Harvard Business Review valt te lezen hoe een Keniaanse journaliste erachter kwam dat gebrek aan toiletten en slechte hygiëne de oorzaken waren van schooluitval in twee districten in Kenia. Irene Choge wist dat de schoolprestaties in twee gebieden achterbleven, maar de oorzaak was haar onbekend. Door een dataanalyse kwam ze erachter dat in die districten geen geld meer werd uitgegeven aan sanitaire voorzieningen op basisscholen. Het gevolg: de uitbraak van vele ziekten, zieke leerlingen, schooluitval, slechte cijfers.

Plaats een reactie