Veel boeken zijn verdwenen vanwege copyrightbescherming

Quartz  |  9 August 2013 - 07:22 9 Aug - 07:22

Auteursrecht beschermt de commerciële belangen van schrijvers niet.

Auteursrecht is bedoeld om de maker van een boek, film of muziekstuk te beschermen tegen diefstal en ander oneigenlijk gebruik. In de Verenigde Staten heeft het auteursrecht ertoe geleid dat heel veel boeken, vooral uit de jaren 1920-1990, niet meer verkrijgbaar zijn. Onderzoeker Paul J. Heald van de University of Illinois heeft naar de catalogus van Amazon, de grootste boekenverkoper van de VS, als basis voor zijn onderzoek genomen.

Uitgevers geven een heleboel boeken niet meer uit nadat de eerste of tweede druk is uitverkocht. Omdat de boeken nog niet in het publieke domein vallen, zijn ze op een gegeven moment niet meer te koop. Volgens Heald, die ook onderzoek heeft gedaan naar het aantal nieuwe titels dat elk jaar verschijnt op basis van WorldCat, is het effect van auteursrecht dramatisch te noemen. In 1980 bijvoorbeeld werden acht keer zoveel boeken gepubliceerd als in 1880. Toch zijn er bij Amazon ongeveer even veel boeken uit beide jaren verkrijgbaar. De boeken uit 1980 worden niet meer gedrukt en zijn dus niet meer verkrijgbaar. De titels uit 1880 zijn inmiddels auteursrechtenvrij en kunnen door verschillende partijen gedrukt en verkocht worden.

Uit Healds onderzoek blijkt dat auteursrecht niet de commerciële belangen van schrijvers beschermt. Als hun boeken niet meer gedrukt en verkocht worden, verdienen de schrijvers ook niets meer aan hun geesteskinderen.

(Foto van Olivia Hotshot)

Plaats een reactie