Samen de gezondheid van de oceanen onderzoeken op Plankton Portal

Wired  | 19 September 2013 - 11:4519 Sep - 11:45

Iedereen wordt uitgenodigd om plankton te meten zodat marinebiologen de gezondheid van de zeeën kunnen analyseren.

Plankton is een goede graadmeter voor de gezondheid van de zee. Planktonorganismen vangen CO2 en distribueren het. Ook vormt plankton een belangrijke voedselbron voor vissen en walvissen. Weinig plankton betekent meer opwarming van de aarde en een lagere visstand.

Via het crowdsourcing-project Plankton Portal kunnen leken oftewel citizen scientists marinebiologen helpen om vast te stellen hoeveel plankton er op welke diepte van de oceanen voorkomt en hoe de plankton zich gedraagt. Plankton Portal is een initiatief van de Univity of Miami, Oregon State University en Zooniverse.org. De foto’s van de planktonorganismen zijn afkomstig van de onderwaterrobot In Situ Ichthyoplankton Imaging System (ISIIS) van de University of Miami. ISIIS heeft de afgelopen jaren miljoenen foto’s van plankton in hoge resolutie gemaakt.

Deelnemers aan Plankton Portal wordt eerst gevraagd om de grootte van planton aan te geven via lijnen en pijlen. Daarna moeten ze de vorm benoemen. Aan de hand van de metingen kunnen wetenscchappers bepalen hoe het met de planktonstand op verschillende diepten en in verschillende oceanen gesteld is. Binnen 48 uur na het lanceren van Plankton Portal zijn al 14.000 planktonorganismen geclassificeerd.

Plaats een reactie