Robots om van te houden

IEEE Spectrum  | 23 September 2013 - 13:2023 Sep - 13:20

Soldaten rouwen om gesneuvelde robots.

Mensen gaan gemakkelijk relaties aan met robots. Om die reden worden in Japanse verzorgingshuizen robots ingezet om contact te hebben met demente bejaarden. Ook robots zonder knuffelgehalte, zoals automatische stofzuigers en oorlogsrobots, doen een beroep op menselijke emoties.

Uit onderzoek van Julie Carpenter van de University of Washington blijkt dat soldaten erg gehecht kunnen raken aan de robots die ze moeten inzetten op het slagveld. Carpenter heeft voor haar dissertatie, die de titel The Quiet Professional: An investigation of U.S. military Explosive Ordnance Disposal personnel interactions with everyday field robots draagt, onderzoek gedaan naar de interactie tussen militairen en robots.

Uit interviews blijkt dat soldaten er vaak grote moeite mee hebben als ‘hun’ robot kapotgaat. Er vinden zelfs begrafenissen met saluutschoten plaats voor robots die niet meer gerepareerd kunnen worden. Carpenter vraagt zich af of dat de effectiviteit van oorlogsvoering beïnvloedt. Zetten soldaten wel de juiste robot in als hun lievelingsmachine een groot risico loopt om te worden opgeblazen of overreden?

(Een Britse soldaat met een explosievenopruimingsrobot. Foto van Wes Calder)

Lees ook:
Oorlogsrobots naar de ziekenboeg

Plaats een reactie