Varens kunnen vervuild drinkwater reinigen

Wired  | 23 October 2013 - 13:0023 Oct - 13:00

Varens kunnen arsenicum, een zeer giftige en kankerverwekkende stof, uit drinkwater filteren.

Jaarlijks sterven 3,4 miljoen mensen omdat ze verontreinigd of giftig water hebben gedronken. Een Amerikaanse militair heeft een oplossing gevonden: varens die als filters fungeren.

Een van de grootste vervuilers van drinkwater is de metalloïde arsenicum die wordt gebruikt voor de productie van elektronica zoals mobiele telefoons en iPads. Arsenicum is uiterst giftig, kankerverwekkend en zeer slecht voor de gezondheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen er jaarlijks 1,2 miljoen mensen kanker door arsenicum.

De 24-jarige marine-officier Stephen Goodwin Honan heeft ontdekt dat varens, en in het bijzonder de soort Pteris cretica, arsenicum absorberen en water kunnen reinigen. Honan heeft een waterreinigingssysteem opgezet dat hij Clean Water heeft genoemd. Het bestaat uit een waterdichte ton, een tafel en varens ter waarde van 10 dollar.

Honan heeft zijn systeem in Bangladesh getest, waar arsenicumvervuiling een groot probleem is, en ontdekte dat gebruikers niet alleen water kunnen reinigen maar ook arsenicum aan de filtervarens kunnen onttrekken. Per 10 dollar aan varens kan een gebruiker voor 85 dollar aan arsenicum winnen. De uitvinder is nu op zoek naar een investeerder om zijn Clean Water-project uit te bouwen en een arsenicum-recycling bedrijf te beginnen. Honan wil vervuilde grond en meren gaan schoonmaken.

Plaats een reactie