Nederlandse wateraanpak in top-10 beste ideeën van CNN

CNN  | 28 December 2013 - 09:0028 Dec - 09:00

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft de Nederlandse wateraanpak, die in de Verenigde Staten wordt geïntroduceerd om New York en New Jersey tegen hoogwater te beschermen, uitgeroepen tot een van de beste ideeën van 2013.

CNN heeft een top-10 gemaakt van beste ideeën van 2013, met daarin onder meer de innovatie- en ontwerpwedstrijd Rebuild by Design. De wedstrijd is door de Nederlander Henk Ovink bedacht om plannen te ontwikkelen om New York en New Jersey minder gevoelig te maken voor overstromingen. Het concept is gestoeld op de Nederlandse aanpak om water de ruimte te geven. “Eeuwenlang was het algemene idee dat je wateroverlast tegengaat door dijken aan te leggen. En als er dan toch een overstroming komt, maak je de dijken hoger”, aldus CNN. “Na de superstorm Sandy, die delen van New York en New Jersey onder water zette, wordt nu gekeken naar een andere oplossing: zorg dat het water de ruimte krijgt.”

Ovink is door het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu uitgeleend als speciaal adviseur van de Hurricane Sandy Rebuilding Task Force. Onder zijn leiding werken tien teams met meer dan 200 ontwerpers, wetenschappers en ingenieurs de plannen uit. Ovink is verheugd met de plek in de ranglijst. “Overal ter wereld is de reactie van mensen dezelfde: als er iets ernstigs gebeurt, wil je de oude situatie herstellen. Voor de gevolgen van superstorm Sandy is dit precies de verkeerde reactie. Werken tegen de natuur is geen oplossing.”

(Hoog water in Hoboken, New Jersey. Foto van Accar Rino)

Plaats een reactie