Wetenschapper die onthulde dat veel Amerikaanse sportstudenten analfabeet zijn wordt met de dood bedreigd

CNN  | 15 January 2014 - 09:0015 Jan - 09:00

Dat veel Amerikaanse sporters op universiteiten analfabeet zijn, is een pijnlijke waarheid.

Op Amerikaanse high schools en universiteiten is sport heel erg belangrijk. Universiteiten geven getalenteerde sporters beurzen en een studieplaats, ongeacht hun intellectuele niveau. Eenmaal gelieerd aan een universiteit kunnen de jonge sporters veel verdienen aan sponsorcontracten en weggekocht worden door professionele sportteams. De universiteiten maken op hun beurt veel winst op de verkoop van toegangskaarten en _merchandising_.

De universiteit als onderwijsinstelling is de dupe als het gaat om college sports. En het is ook de vraag of een beurs voor een individuele atleet altijd goed is. Sommige sporters zouden zonder hun sportieve talenten waarschijnlijk nooit voor hun eindexamen zijn geslaagd en op een universiteit terecht zijn gekomen.

Mary Willingham van de University of North Carolina onthulde onlangs dat zij vaak te maken kreeg met sporters die niet of nauwelijks konden lezen en schrijven. Willigham is werkzaam als studiebegeleider van universiteitsatleten en deed onderzoek naar de lees- en schrijfvaardigheid van sportstudenten aan UCN. CNN deed ook onderzoek en ontdekte dat (functioneel) analfabetisme schering en inslag is onder sporters op Amerikaanse universiteiten. De grote vraag die zich vervolgens aandient is: hoe halen deze studenten hun tentamens? Volgens Willingham is fraude op University of North Carolina heel gewoon.

Nu wordt Willingham met de dood bedreigd, schrijft CNN. De universiteit ontkent haar cijfers, die zijn gebaseerd op onder meer vragenlijsten van de onderwijsinstelling zelf.

(Fans bij een footballwedstrijd in het stadion van Butler University of Indianapolis. Foto van Badger)

Plaats een reactie