Wetenschapper Richard Tol stapt uit IPCC vanwege 'alarmistische' toon van klimaatrapport

Financial Times  |  2 April 2014 - 07:30 2 Apr - 07:30

Klimaateconoom Richard Tol van de University of Sussex denkt dat de mens zich aanpast voordat de wereld vergaat.

De Nederlandse milieudeskundige en econometrist Richard Tol wil geen deel meer uitmaken van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een onderdeel van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met de opwarming van de aarde. Volgens Tol, hoogleraar economie van de klimaatverandering aan de University of Sussex en de Vrije Universiteit Amsterdam, vindt dat het panel te veel hel en verdoemenis preekt. Hij is ervan overtuigd dat de mens zich aanpast voordat het te laat is.

Als je het rapport goed leest, valt het ook wel mee met de gevolgen van de opwarming van de aarde, schrijft Tol in de Financial Times. Een halve eeuw klimaatverwarming kost één jaar economische groei. Als je kijkt naar het inkomensverlies van de gemiddelde Griek sinds de crisis (20 procent), is de opwarming van de aarde niet het grootste probleem van de mensheid, aldus Tol.

Klimaatverandering is ook niet het grootste milieuprobleem, schrijft Tol. Hij wijst op het nieuwe VN-onderzoek waaruit blijkt dat jaarlijks zeven miljoen mensen zijn gestorven aan de gevolgen van luchtvervuiling. Zelfs als je uitgaat van de meest pessimistische scenario’s zal de opwarming van de aarde pas over honderd jaar zoveel slachtoffers eisen.

Tol vindt dat de IPCC de kans gemist heeft om problemen als armoede en gebrek aan technologische vooruitgang in Afrika en Azië te adresseren. Hoe armer een land des te groter het risico dat de opwarming van de aarde met overstromingen en mislukte oogsten als gevolg een probleem wordt. Tol wijst erop dat Nederland anderhalve eeuw geleden een arm land was dat zich is gaan ontwikkelen toen het het water in bedwang kreeg. Ook landen als Bangladesh moeten die kans krijgen.

(Foto van Christian Tarnawski)

Lees ook:
Vervuiling doodt 7 miljoen mensen per jaar

Plaats een reactie