Op nazi's jagen met nieuwe technologie

The New York Times  |  6 May 2014 - 19:30 6 May - 19:30

Digitale archieven en 3D-modellen van concentratiekampen maken het voor officieren van Justitie gemakkelijker om misdaden van nog levende nazi’s te bewijzen.

Duitse officieren van Justitie jagen de afgelopen jaren achter veel nazi’s aan. Ze maken bij hun vervolging gebruik van nieuwe technologie zoals driedimensionele modellen van concentratiekampen en gedigitaliseerde archieven. De jongere generatie juristen houdt zich niet bezig met excuses (Befehl ist Befehl), maar wil weten wat er precies is gebeurd en wie waarvoor verantwoordelijk was.

In maart zijn in Duitsland nog enkele oud-nazi’s aangeklaagd. Ze worden ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van tienduizenden Joden in Auschwitz-Birkenau. De jongste verdachten zijn ruim tachtig, de oudste is 93.

The New York Times vertelt hoe het Duitse openbare ministerie tegenwoordig te werk gaat in de jacht op nog levende oorlogsmisdadigers.

(Veel archieven, zoals het archief van Dachau op de foto, zijn gedigitaliseerd, wat het zoeken naar informatie vereenvoudigt. Foto van International Tracing Service)

Plaats een reactie