Laptopschool mislukt omdat leerlingen de computers hacken en ze laten vallen

Ars Technica  | 30 July 2014 - 18:0530 Jul - 18:05

Amerikaanse schooldirecteur deelt ervaringen over mislukt laptopproject.

Het Hoboken schooldistrict in New Jersey heeft de laptops afgeschaft. De directeur van het schooldistrict, Mark Toback, noemt de aanschaf nu een “vreselijk idee”. De laptops staan nu ongebruikt in het magazijn.

De leerlingen wisten de laptops in- en uitwendig te beschadigen. Ondanks de stevige behuizing van de laptops gingen veel laptops kapot doordat er bijvoorbeeld een stapel boeken op viel of omdat een leerling er op ging zitten. Daarnaast installeerden veel leerlingen software die ze niet mochten gebruiken en die in sommige gevallen schadelijk voor de laptop was. Er werden ook laptops gestolen. De systeembeheerder heeft verschillende keren aangifte moeten doen bij de politie en moest zelfs getuigen tijdens een rechtszaak. Door de software die de leerlingen zelf installeerden crashten de laptops vaak en liepen de lessen vertraging op.

Toback zegt dat het schooldistrict wel het geld had voor de aanschaf van laptops, maar niet voor een goede implementatie van digitaal onderwijs en onderhoud van de computers. De laptops bleken niet langer dan twee jaar mee te gaan. Nieuwe laptops kostten 1.000 dollar per stuk. De licentie voor de beveiligingssoftware kostte de school 100.000 dollar per twee jaar. Toback besloot zijn ervaringen te delen zodat andere scholen niet in dezelfde valkuilen stappen.


De afgedankte laptops. Foto van Jill Barshay

(Foto boven van Brad Flickinger)

Plaats een reactie