ALS: van Tony Judt tot emmers met ijswater

The New York Times  | 20 August 2014 - 08:5520 Aug - 08:55

Een virale uitdaging zorgt voor wereldwijde aandacht voor de spierziekte ALS en miljoenen dollars voor onderzoek.

ALS is een ongeneeslijke en dodelijke spierziekte. Onlangs hebben deelnemers aan de zogeheten Ice Bucket Challenge miljoenen dollars opgehaald voor onderzoek naar ALS.

De Ice Bucket Challenge is een virale uitdaging waarbij deelnemers uitgedaagd worden om een emmer ijskoud water over zichzelf uit te gieten. Binnen 24 uur nadat ze uitgedaagd zijn, moeten ze een video online plaatsen die aantoont dat ze dat gedaan hebben. Als ze het niet doen, moeten ze een donatie van 100 dollar doen aan de ALS Association. Veel mensen die uitgedaagd worden doen beide. Ook bekende mensen zoals David Beckham, Lady Gaga, Justin Bieber, Tiger Woods en Oprah Winfrey hebben meegedaan aan de Ice Bucket Challenge. Op Facebook zijn tussen 1 juni en 17 augustus 2,5 miljoen ‘ice bucket video’s’ gedeeld.

Weblog Longreads deelt de artikelen van en over de Britse schrijver en historicus Tony Judt, die in 2010 aan de gevolgen van ALS overleed. Judt schreef over zijn ziekte voor The New York Review of Books en liet zich interviewen door o.a. _New York Magazine_.

(Foto’s van Kymberley Janisch)

Plaats een reactie