Filosofie voor de luchtmacht

The Atlantic  | 17 November 2014 - 10:3017 Nov - 10:30

Nemen militairen betere beslissingen als ze meer van ethiek, filosofie en geschiedenis weten? U.S. Air Force-officier Jim Solti denkt van wel.

Militairen moeten meer afweten van ethiek, filosofie, cultuur en geschiedenis. Dat is de overtuiging van de Amerikaanse luchtmachtofficier Jim Solti. Alleen dan kunnen ze inzien, wat de impact van militaire acties in bijvoorbeeld Afghanistan, Irak en Jemen zullen zijn op het leven van de lokale bevolking. Als een Amerikaanse luchtmachtpiloot bijvoorbeeld een elektriciteitsmast neerhaalt, moet hij zich realiseren dat dan niet alleen terroristen daar last van hebben, maar alle mensen in de regio waar de paal staat.

Solti is van mening dat droge data en krijgskundig inzicht niet genoeg zijn om een aanval voor te bereiden. Kennis van ethiek, filosofie, geschiedenis cultuur en mensenrechten moet ook een rol spelen bij het nemen van militaire beslissingen. Solti is hoofd wetenschappen van de U.S. Air Force Academy. Hij zorgt ervoor dat het curriculum van de luchtmachtmilitairen niet alleen uit techische en militaire vakken bestaat. Ook de geesteswetenschappen dienen een rol te spelen bij het opleiden van militairen, schrijft Solti in een recent weblogbericht op de site van de Amerikaanse luchtmacht. Als militairen ook in de geesteswetenschappen worden onderwezen, leren ze complexe problemen vanuit een interdisciplinaire benadering op te lossen. Niet alleen het militaire doel, bijvoorbeeld het opjagen van een terrorist door de elektriciteitsvoorziening, staat dan centraal, ook de gevolgen. Als de gevolgen niet in verhouding staan tot het doel, kan er over een andere oplossing worden nagedacht.

(Foto van Matthew Bruch)

Lees ook:
Wapens die denken kiezen hun eigen doelen

Plaats een reactie