Sociale mobiliteit is een mythe

Quartz  | 24 November 2014 - 07:1524 Nov - 07:15

In Groot-Brittannië is de rijkste 1 procent al sinds 800 jaar aan de macht. Kansen om je sociale positie te verbeteren zijn nauwelijks groter geworden sinds het preindustriële tijdperk.

Twee economen onderzochten 28 generaties Britten en ontdekten dat de rijkste 1 procent al 800 jaar aan de macht is. De onderzoekers Gregory Clark (University of California, Davis) en Neil Cummins (London School of Economics) richtten zich op achternamen en opleidingsniveau in de periode 1170 and 2012. De Engelse upper class nam al in de elfde eeuw achternamen aan. Deze achternamen, waaronder Baskerville, Darcy, Montgomery, Neville, Percy en Talbot, bestaan nog steeds. Ze combineerden de achternamen van de upper class gegevens over bezit en studies aan Oxford en Cambridge.

Uit het onderzoek van Clark en Cummins blijkt dat rijkdom en macht erfelijk zijn. Afstammelingen van Montgomery’s en Baskervilles hebben een onevenredig grote kans om tot de hedendaagse elite te behoren. “Sociale mobiliteit was in 2012 slechts een beetje beter dan in het preindustriële tijdperk”, aldus Clark en Cummins.

Het Britse onderwijsbeleid is sterk gericht op de elite. Openbaar onderwijs is doorgaans slechter dan privéonderwijs en beurzen waren lange tijd bedoeld om slimme kinderen van rijke ouders over te halen een nuttige studie te volgen. Tot 1986 vroegen Britse universiteiten geen collegegeld, maar tegenwoordig behoren ze tot de duurste ter wereld.

(Een illegaal geparkeerde Lamborghini op Trafalgar Square in Londen. Foto van Nic Walker)

Plaats een reactie