Hoe is het om in de Verenigde Staten hoogleraar en zwart te zijn?

Gawker  |  7 December 2014 - 09:00 7 Dec - 09:00

Kiese Laymon is hoogleraar Engels op Vassar College. De politie denkt dat hij crimineel is en studenten houden hem voor een drugsdealer.

Kiese Laymon, hoogleraar Engels, romancier en essayist, schrijft in Gawker over zijn ervaring als zwarte man in de Verenigde Staten. Als hij met zijn auto onderweg is, wordt hij vaak aangehouden door de politie. Of zijn auto gestolen is, luidt vaak de eerste vraag. Als hij naast zijn rijbewijs ook zijn id-bewijs van Vassar College laat zien, mag hij doorrijden. Maar voor hij mag doorrijden, krijgt Laymon vaak nog een neerbuigende opmerking te horen. Een waarschuwing om vooral niet crimineel te worden. Gelukkig ben ik niet gearresteerd. Of met zes kogels neergeschoten. Dat is wat Laymon dan denkt.

Met veel gevoel schrijft Laymon over wat zijn zwarte en Latinostudenten meemaken aan geweld en machtsmisbruik door de Amerikaanse politie. Vaak is de universiteit de aanstichter van het politiegeweld. Als zwarte studenten te veel lawaai maken in de bibliotheek worden ze niet door de bibliothecaris tot de orde geroepen. De campusbeveiliging belt de politie om de studenten te laten oppakken.

Plaats een reactie