We zijn allemaal proefkonijnen

The Long + Short  | 12 December 2014 - 05:4012 Dec - 05:40

Als je een Facebook-account hebt of boeken bij Bol.com of Amazon koopt, doe je mee aan een groot sociaal experiment. Je weet het misschien niet, maar alles wat je doet wordt bestudeerd. Dat is misschien niet ethisch, maar in de meeste gevallen niet verboden.

Weet u nog hoe u zich tussen 11 en 18 januari 2012 voelde? Waarschijnlijk niet, maar Facebook weet het wel. Wie lid is van Facebook en andere sociale netwerken, maakt deel uit van een groot sociaal experiment. In het digitale magazine The Long + Short is te lezen hoe alle internetgebruikers gebruikt worden voor virtuele proeven.

The Long + Short gaat in op de vraag of dergelijke experimenten legaal zijn (meestal wel, als je de gebruikersvoorwaarden van de sites en diensten die je gebruikt goed leest) en ethisch. Over de ethiek van grootschalige digitale experimenten is het laatste woord nog niet gezegd.

360 Magazine bevat een dossier over trollen en moderatoren. Het nieuwe nummer is voor 3,60 euro te koop en meteen te lezen via Blendle.

Plaats een reactie

Lab Rats (The Long + Short)