In Zuid-Korea kunnen leraren miljonair worden

The Washington Post  |  5 January 2015 - 06:45 5 Jan - 06:45

Wiskundeleraar Cha Kil-yong verdiende vorig jaar 8 miljoen dollar.

In Zuid-Korea is onderwijs belangrijk. Het land scoort hoog op de PISA-lijst. Ouders hebben veel geld over voor bijlessen (jaarlijks 20 miljard dollar) zodat hun kind naar een goede middelbare school en universiteit kan. De juiste opleiding aan de juiste universiteit leidt in veel gevallen tot de juiste baan, het juiste inkomen en de juiste partner.

Leraren genieten veel status in Zuid-Korea. Dat is in Finland ook zo, maar in Zuid-Korea kunnen leraren veel meer verdienen dan in Finland. Goede leraren kunnen zelfs miljonair worden, schrijft _The Washington Post_.

De wiskundeleraar Cha Kil-yong verdiende vorig jaar 8 miljoen dollar. Cha geeft online les. Tegen betaling krijgen scholieren toegang tot zijn video’s waarin hij op een wervelende manier wiskundige problemen uitlegt.

De gerenommeerde leraar literatuur Kwon Kyu-ho verkoopt zijn goede naam. Als hij optreedt in een reclamespotje voor bijvoorbeeld een stoel kopen mensen die omdat ze denken dat ze beter kunnen leren als ze in die stoel zitten. Ook Kwon werkt niet op een school, maar verkoopt zijn lessen online.

Plaats een reactie