Waarom lezen van een scherm slecht is voor kritisch denken

The Huffington Post  | 18 February 2015 - 06:3018 Feb - 06:30

Continue concentratie is belangrijk om een tekst goed te kunnen doorgronden. Lezen van een scherm betekent steeds onderbroken worden.

Lezen en (kritisch) denken zijn altijd hand in hand gegaan. Dat schrijft Naomi S. Baron, hoogleraar Taalkunde, in The Huffington Post. Nu het lezen steeds meer elektronisch plaatsvindt, hebben docenten volgens minder kans om leerlingen en studenten kritische denkvaardigheden bij te brengen. Op smart phones, ereaders, tablets en laptops is het lezen van lange en diepgravende teksten moeilijk. Ten eerste zijn vrijwel alle elektronische leesapparaten multifunctioneel. Je kunt er ook mee bellen, mailen, twitteren, facebooken, appen enz. Afleiding is slecht voor de concentratie. Ten tweede is het moeilijk aantekeningen maken in digitale teksten. Ten derde hebben digitale teksten de neiging om te verlopen als ze bij een bibliotheek geleend of bij een uitgever gehuurd zijn. Nog eens gratis een artikel of een boek herlezen is er vaak niet bij als het om auteursrechtelijk beschermde werken gaat.

Vooral de continue concentratie is belangrijk om een tekst goed te kunnen doorgronden. Uit onderzoek van Baron blijkt dat studenten uit de Verenigde Staten, Slowakije, Japan en Duitsland aangeven dat ze zich het beste kunnen concentreren als ze van papier lezen. 92 procent kiest zelfs voor een fysiek boek of tijdschrift als ze de keuze krijgen uit papieren publicaties, smart phones, ereaders, tablets en laptops.

(Foto van Peter B.)

Plaats een reactie