Wat gebeurt er met je lichaam als je 40 theelepels suiker per dag eet?

The New York Times  | 14 August 2015 - 14:5514 Aug - 14:55

Damon Gameau (bekend van Supersize Me) eet 60 dagen alleen “gezond”. Hij komt 7 kilo aan en krijgt metabool syndroom. Als je van voedsel dat gezond lijkt dik en ziek wordt, wat moet je dan wel eten?

80 procent van de voedingsproducten die je in de supermarkt kunt kopen bevat suiker. In de documentaire That Sugar Film laat de Australische acteur en regisseur Damon Gameau zien wat te veel suiker met je lichaam doet. Net als in zijn eerdere documentaire Super Size Me (2004) speelt een menselijke proefpersoon de hoofdrol. In That Sugar Film is het Gameau zelf die zijn normale voedingspatroon verruilt voor een dieet dat 40 theelepels suiker per dag bevat.

Gameau vermijdt frisdrank, ijs en snoep en eet vooral levensmiddelen die bekend staan als “gezond”. Dat ze vol suiker zitten en helemaal niet gezond zijn weet de gemiddelde consument niet. 60 dagen lang eet Gameau mueslirepen, superfoods, ontbijtgranen, smoothies en magere vruchtenyoghurt. Aan het einde van die twee maanden is hij 7 kilo aangekomen, 10 centimeter buikvet rijker en lijdt hij aan insulineresistentiesyndroom, ook wel metabool syndroom genoemd. Insulineresistentiesyndroom is het voorstadium van diabetes. In de Verenigde Staten lijden 56 miljoen mensen aan het metabool syndroom en 29 miljoen mensen hebben diabetes.

De documentaire werpt de vraag op, schrijft The Daily Beast, wat mensen moeten eten als je van voedsel dat gezond lijkt dik en ziek wordt.

(Foto van Melissa Wiese)

Plaats een reactie