Kinderen met de beste conditie komen uit…? Fout!

ABC News  | 23 September 2016 - 08:0023 Sep - 08:00

Recent is er weer een wereldwijd onderzoek gedaan naar fitheid van kinderen op basis van de Shuttle Run ofwel de Piepjestest, zoals we het in Nederland noemen. De winnaar van 2016 is verrassend.

Laat 1,1 miljoen kinderen tussen 9 en 17 jaar uit 50 landen de Shuttle Run doen: heen en weer rennen tussen twee evenwijdige lijnen met daartussen een afstand van 20 meter, waarbij de snelheid steeds verder wordt opgevoerd. Wie scoren dan het beste?

In 2004 kwamen kinderen uit IJsland als beste uit de bus, maar zij moeten het nu doen met een tweede plaats. Kinderen uit Mexico, Peru, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Letland scoren het slechtst. Een sportgek land als Australië, haalt amper het midden van de lijst: plek 35 van de 50.

“Er is een klein verband, klein maar desalniettemin een verband, tussen de niveau’s van fitness en ongelijkheid in een samenleving”, zegt de Australische professor Tim Olds, die bij het onderzoek betrokken is. “Des te meer gelijkheid er in een land is, des te hoger het niveau van fitheid”.

Ook daarom is de uitkomst van deze test, die de afgelopen 15 jaar wereldwijd werd gedaan, extra verrassend: de meest fitte kinderen komen uit Tanzania.

Kinderen uit IJsland, Estland, Noorwegen en Japan volgen in hun voetspoor.
Op welke plek Nederlandse kinderen staan, wordt in de resultaten van deze test niet vermeld.

Foto: U.S. Army

Plaats een reactie