De zwemmende uil

National Geographic  | 12 June 2017 - 07:0012 Jun - 07:00

Een groepje natuurliefhebbers was eind vorig jaar op trektocht door een canyon bij Lake Powell, op de grens van Utah en Arizona, en trof een zwemmende uil aan. Heel bijzonder, maar uniek is het niet, volgens experts.

De uil, een Amerikaanse oehoe (Bubo virginianus), zwom voor de wandelaars uit in een riviertje dat door de canyon stroomt. Volgens experts zoeken uilen toevlucht tot het water als ze, in geval van dreiging, geen andere oplossing meer zien.

‘Het is zeer uitzonderlijke stap’, aldus ornitholoog Matthew Zwiernik van de Michigan State University, ‘want eenmaal in het water hebben uilen geen enkel verdedigingsmechanisme meer. Door hun grote klauwen bewegen ze maar langzaam door het water en ze kunnen er pas uit als ze land bereiken; opstijgen uit het water lukt ze niet.’

Toch is het niet de eerste keer dat een zwemmende uil is geregistreerd. Al eerder, in 2014, legde een fotograaf een zwemmende uil vast op Lake Michigan. Het dier was op de vlucht voor twee valken die hun territorium bewaakten.

Plaats een reactie