Dit zijn de optimale momenten in je leven

Business Insider  | 26 June 2017 - 07:0026 Jun - 07:00

Ouder worden is voor veel mensen een angstig vooruitzicht, maar uit dit vrolijk makende overzicht blijkt dat jeugd echt niet de enige fase in een mensenleven is voor hoogtepunten.

Uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat jeugd en vitaliteit dan wel hand in hand mogen gaan, maar dat het juist de ouderen onder ons zijn die psychologisch veel stabieler zijn. En voor veel meer dingen geldt dat er optimale momenten zijn in diverse fasen van ons leven.

De beste periode om een tweede taal te leren ligt rond je zevende jaar; je spieren zijn het sterkst op je vijfentwintigste; de ideale leeftijd om een topprestatie in de marathon neer te zetten is achtentwintig en je botten zijn het sterkst op je dertigste.

Heb je je zinnen gezet op het winnen van een Nobelprijs? Het onderzoek waarmee je je prijs gaat winnen doe je rond je veertigste. Rond diezelfde leeftijd bereiken vrouwen de top van hun salaris. Voor mannen is dat rond hun achtenveertigste.

Tussen de veertig en vijftig jaar ben je het meest geschikt om emoties van anderen te begrijpen; je optimale rekenkundige kracht ligt rond je vijftigste. Als je eind zestig, begin zeventig bent dan is je woordenschat het grootst. Na je zeventigste (!) ben je het meest tevreden met je lichaam.

En wanneer ben je dan het meest tevreden met je leven? Op twee momenten: rond je drieëntwintigste, en na een midlifedipje opnieuw als je eind zestig, begin zeventig bent.

null

null


Foto: Maurits Verbiest

Plaats een reactie