Er dreigt een tekort aan wiet in Canada

Quartz  | 28 June 2017 - 07:0028 Jun - 07:00

Medicinaal gebruik van marihuana is in Canada al toegestaan. Nu wil de overheid ook klein persoonlijk gebruik van wiet uiterlijk halverwege 2018 legaliseren. Alleen waarschuwen deskundigen voor een gebrek aan voldoende voorraad van de softdrug.

Voor het telen van marihuana zijn strenge regels opgesteld, om te voorkomen dat criminele organisaties daarmee hun illegale praktijken wit kunnen wassen. Maar de Canadese regering ziet ook het probleem dat bij een gebrek aan legale wiet de illegale teelt groter kan worden. Nu al kunnen toegestane wiettelers de vraag van medicinale gebruikers niet bijhouden. Het afgelopen jaar is het aantal van deze gebruikers verdrievoudigd naar bijna 170.000.

Wietbedrijven vragen de Canadese regering dan ook om een forse verruiming van de toegestane productie. Een gevolg voor nu kan zijn dat de prijs van wiet snel zal stijgen, zeker als ook gewone gebruikers straks legaal marihuana mogen gebruiken. Wel is de verwachting dat zelfs bij een hogere prijs het illegale gebruik flink zal afnemen, omdat de huidige strafbaarheid veel gebruikers nog afschrikt.

Foto: Mike Gifford

Plaats een reactie