Deze anticonceptie app vervangt de pil door wiskunde

Nordic Business Insider  | 18 July 2017 - 07:0018 Jul - 07:00

Een anticonceptie app? Jazeker en hij is net zo effectief als de pil volgens klinische studies. 150.000 vrouwen in 161 landen gebruiken ‘m al.

Elina Berglund, een nucleaire fysicus uit Zweden, ontwikkelde samen met haar man ‘s werelds eerste voorbehoedsapp onder de naam Natural Cycles. Na behoorlijk wat strubbelingen werd de app goedgekeurd door de Zweedse autoriteiten en nu wordt Natural Cycles in rap tempo wereldwijd uitgerold.

Het principe van de app is relatief simpel en lijkt op de klassieke temperatuurmethode. Je meet dagelijks de temperatuur onder de tong en voert die gegevens in in de app. Een algoritme stelt vervolgens vast of je die dag vruchtbaar bent of niet. Het algoritme van Natural Cycles is uniek en uitzonderlijk precies, en daarin zit het verschil.

Duitsland heeft de app net geklassificeerd in de categorie IIb en dat betekent dat Natural Cycles nu officieel een nieuw, klinisch getest alternatief biedt voor de pil, anticonceptie implantaten en condooms.

Ter goedkeuring ligt de app inmiddels ook bij de FDA, het regelgevende Amerikaanse agentschap voor onder meer voedsel en medicijnen. Groot-Brittanië is inmiddels al de grootste markt voor Natural Cycles.

Plaats een reactie