Langs het mierenpad

360 Magazine/Nautilus  | 31 July 2017 - 16:0031 Jul - 16:00

De meesten van ons zoeken in de zomer een andere, liefst knalblauwe horizon. Justin Nobel niet, hij volgde de reis van de Solenopsis invicta, 
de onoverwinnelijke vuurmier die begon in de Amerikaanse stad Mobile, Alabama waar het ‘duivelse insect’ als eerste aan land kwam en sindsdien alle mogelijke moordaanslagen overleeft.

Op 5 oktober 1967 stegen vijf bommenwerpers uit de Eerste Wereldoorlog op van een vliegveld in Florida, om in het zuiden van Amerika hun lading af te werpen. Die ochtend stond in de Sarasota Herald-Tribune dat drie B-17’s en twee PV-2’s, met een dodelijke lading van tienduizend pond, een missie zouden uitvoeren, ‘met als doelwit Sarasota en het oosten van Manatee’.

Hoewel de bommenwerpers wel degelijk ten strijde trokken, zouden ze geen explosieven afwerpen. Hun vijand was een roodbruin insect van enkele millimeters lang, bekend onder de wetenschappelijke naam Solenopsis invicta, letterlijk vertaald ‘onoverwinnelijke mier’ – in de volksmond ook wel de rode vuurmier of de ‘duivelse mier’ genoemd. De bommenwerpers zouden de dieren besproeien met mirex, een gif dat gewoonlijk met griesmeel wordt vermengd. (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie

(€ Blendle) 360 Magazine/Nautilus