Genetisch gemanipuleerde zalm op de markt

Nature  | 14 August 2017 - 07:0014 Aug - 07:00

Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty Technologies uit Massachusetts heeft bekendgemaakt 4,5 ton genetisch gemodificeerde zalm te hebben verkocht aan Canada. De verkoop komt ruim 25 jaar nadat het bedrijf voor het eerst goedkeuring vroeg aan de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA.

De transgene zalm, een variëteit van de Atlantische zalm, is zo gemanipuleerd dat hij twee keer zo snel groeit als niet-gemanipuleerde soortgenoten. Het is het eerste genetisch gemanipuleerde dier dat door de FDA en door de Canadese autoriteiten is goedgekeurd voor consumptie en dat op de vrije markt verkocht is. Daar is een lange strijd aan vooraf gegaan.

Al in 1989 toonden wetenschappers de snel groeiende vis, maar de strijd tussen voor- en tegenstanders van genetische manipulatie verhinderde een snelle entree van het dier op de consumptiemarkt. En ook al is de vis nu door de Canadezen gekocht, het is de vraag of en wanneer Amerikanen zelf de vis in de winkel zullen aantreffen.

De FDA zal namelijk eerst met een uitgebreid programma moeten komen dat consumenten zorgvuldig informeert wanneer ze een genetisch gemanipuleerd product kopen. En zover is het nog niet, want verschillende organisaties in de VS en Canada hebben rechtszaken ingediend tegen de FDA. De Republikeinse senator Lisa Murkowski van Alaska noemt de AquaBounty zalm zelfs een ‘fake fish’.

Foto: De transgene zalm is twee keer zo groot als zijn wilde broer, maar ze zijn even oud |Paul Darrow/NYT/Redux/eyevine

Plaats een reactie