Over een gnoe, twee nijlpaarden en een krokodil

National Geographic  | 31 August 2017 - 07:0031 Aug - 07:00

Bezoekers van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark filmden deze scEne: een krokodil grijpt een gnoe, maar twee nijlpaarden verjagen de krokodil en de gnoe ontkomt. Een fraai voorbeeld van samenwerking? Een staaltje van dierlijk mededogen? Zeer onwaarschijnlijk, zegt een expert.

Bij een waterplaats in het Krugerpark filmden bezoekers een bijzonder voorval: een gnoe wordt bij zijn achterpoot gegrepen door een krokodil en vecht acht minuten lang om te ontkomen. Gaandeweg raakt de gnoe vermoeid en de krokodil trekt het dier het water in, omdat hij daar de meeste kans heeft zijn prooi definitief om zeep te helpen.

Maar dan duiken twee nijlpaarden op. Ze zetten de aanval in op de krokodil die zich genoodzaakt ziet de gnoe los te laten. Het dier ontkomt, zeer waarschijnlijk met een gebroken poot, hetgeen zijn overlevingskansen niet zal bevorderen. Was dit een ‘reddingsactie’ van de nijlpaarden?

Dat is onwaarschijnlijk, zegt professor Douglas McCauley van de University California Santa Barbara. Nijlpaarden lijken weliswaar brave herbivoren, maar ze kunnen extreem agressief zijn. Ze behoren tot de gevaarlijkste zoogdieren, zoals deze leeuw merkte, die een slapend nijlpaard lastigviel. De leeuw overleefde het niet.

Volgens McCauley ging het de nijlpaarden dan ook niet om het welbevinden van de gnoe, maar om het bewaken van hun territorium. Nijlpaarden tolereren hooguit krokodillen op een afstandje in hun omgeving, alle andere pogingen om hun favoriete waterplaats te betreden worden genadeloos afgestraft. McCauley vermoedt dat de nijlpaarden het watergespat van de gnoe in doodsnood beschouwden als de verschijning van een ongewenste indringer.

Plaats een reactie