Plasticdeeltjes in het drinkwater. En in bier. En in honing.

The Guardian  |  8 September 2017 - 07:00 8 Sep - 07:00

Uit een wereldwijd onderzoek, van Amerika to India en van Libanon tot Duitsland, blijkt dat miljarden mensen water drinken dat is vervuild met microscopisch kleine plasticdeeltjes. Wetenschappers dringen aan op diepgaand onderzoek naar de gevolgen voor de gezondheid.

De ergste vervuiling troffen onderzoekers van Orb Media aan in de Verenigde Staten. In regeringsgebouwen, kantoren van milieudienst EPA en in Trump Tower New York werden gemiddeld 4,8 deeltjes plastic per 500 milliliter drinkwater aangetroffen. Ook Libanon en India scoren slecht.

Op basis van onderzoek in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië lijkt Europa er redelijk genadig van af te komen, met 1,9 deeltjes per halve liter water. Onrustbarender is echter dat het plastic overal opduikt. In Europa komt in 72 procent van de proefmonsters plastic voor en in de VS zelfs in 94 procent. Wereldwijd bevatte gemiddeld 83 procent van de monsters plastic.

Volgens Anne Marie Mahon, die onderzoek in Ierland deed, zijn twee aspecten extra alarmerend: ‘Daar waar microvezels gevonden worden, is de kans op de aanwezigheid van nanodeeltjes groot. En die kunnen we niet meten.’ Nanodeeltjes kunnen cellen binnendringen en zo in onze organen terechtkomen.

Een tweede reden voor bezorgdheid is de binding van allerlei ziekteverwekkers aan de plasticvezels, uiteenlopend van bacteriën tot giftige chemicaliën.

Bier
De schaal van de plasticvervuiling wordt de afgelopen jaren steeds duidelijker. Drie jaar geleden werden in Duitsland vezels en plasticdeeltjes aangetroffen in 24 onderzochte biermerken, in honing en in suiker. In Parijs troffen onderzoekers plasticdeeltjes aan die uit de lucht vielen; naar schatting komt er jaarlijks tussen de 3 en de 10 ton microplastic in de Franse hoofdstad naar beneden.

Frank Kelly, professor Milieu en Gezondheid aan King’s College in Londen, vindt dat de resultaten van dit wereldwijde onderzoek duidelijk maken dat er haast is geboden met onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van microplastic.

Meer over het Orb-onderzoek vind je hier op hun website.

Foto: Jamie Street

Plaats een reactie