Duizendjarig plantgeneeskundig boek online

My Modern Met  |  3 October 2017 - 07:05 3 Oct - 07:05

De Cotton MS Vitellius C III, een geneeskundig kruidenboek uit de 11e eeuw, is door de British Library in hoge resolutie online gezet.

Lichaamgeurtjes bestrijd je met artisjokken die hebben gesudderd in wijn en zoethout is goed tegen pijn op de borst. Het is allemaal te lezen in de Cotton MS Vitellius C III, ook wel bekend als de Oudengelse geïllustreerde Pharmacopoeia.

Dit is een manuscript uit de 11e eeuw dat gezien de decoratieve stijl en het schrift vermoedelijk werd gemaakt in kloosters in Canterbury en Winchester. Met uitgebreide bibliotheken waren deze kloosters belangrijke centra voor natuurlijke geneeskunde.

Van elke plant en elk dier in het manuscript wordt vermeld welke ziektes ermee bestreden kunnen worden, waar ze gevonden kunnen worden en hoe ze verwerkt moeten worden. De planten- en dierennamen worden in verschillende talen aangegeven.

Mocht je moeite hebben met het lezen van het Oudengels, dan is hier een vertaling uit 2002 te koop. Maar ook zonder toegang tot de taal zijn het schitterende handschrift en de gedetailleerde tekeningen in deze digitale versie van het manuscript een feest om te bekijken.

Plaats een reactie