Ontstressen in een Zweeds glazen huisje

Inhabitat  | 29 September 2017 - 07:0029 Sep - 07:00

Een Zweeds onderzoek richt zich op de invloed die verblijf in de natuur kan hebben op het verminderen van stress. Vijf mensen met stressvolle beroepen zijn uitgenodigd om 72 uur door te brengen in een piepklein glazen huisje op een Zweeds eiland.

Een televisiemaker uit Londen, een Duitse politieagent, een taxichauffeur uit Parijs, een Britse journalist en een evenementenplanner uit New York. Dit zijn de vijf gelukkigen die mogen meedoen aan het experiment van Zweedse onderzoekers Walter Osika en Cecilia Stenfors van het Karolinska Instituut, een vermaarde medische universiteit.

De vijf zullen elk 72 uur doorbrengen in een glazen huisje op het Zweedse eiland Henriksholm. Communicatie met de buitenwereld is verboden, maar er is ruimschoots gelegenheid om te wandelen, te vissen en te koken. De onderzoekers zijn aanwezig om stressniveaus te meten en te kijken naar oplossingsvaardigheid en creativiteit.

Met het onderzoek willen Osika en Stenfors aantonen dat de sterke relatie die Zweden met de natuur hebben voor een belangrijk deel bepalend is voor het feit dat het land op internationale ranglijsten altijd hoog scoort als het gaat om levenskwaliteit en tevredenheid.

De resultaten van het onderzoek worden in oktober gepubliceerd.

Foto: Maja Flink

Plaats een reactie