Eerste Britten hadden een donkere huid

The Guardian  |  8 februari 2018 - 07:30 8 feb - 07:30

Een baanbrekende DNA-analyse van het oudste complete Britse skelet van zo’n 10.000 jaar oud wijst uit dat de vroegste moderne Britten een ‘donkere tot zwarte’ huid hadden. Het stereotiepe ‘wit en Brits’ is niet langer geldig.

Het onderzochte fossiel, Cheddar Man genoemd, werd ruim 100 jaar geleden ontdekt in het graafschap Somerset, schrijft The Guardian. Cheddar Man leefde kort nadat de eerste kolonisten vanaf het continent naar Groot-Brittannië waren getrokken, aan het eind van de laatste ijstijd. Zo’n tien procent van de huidige witte Britten is afstammeling van deze populatie.

Aanvankelijk werd gedacht dat Cheddar Man een bleke huid en blond haar had, maar het huidige DNA-onderzoek geeft zeer sterke aanwijzingen dat hij blauwe ogen had, een donkere to zwarte huidskleur en donker krullend haar.

Deze ontdekking laat zien dat de genen voor een lichte huid zich veel later over Europa verspreidden dan werd gedacht, en ook dat huidskleur lang niet altijd een geografische oorsprong aanduidt, zoals tegenwoordig vaak wordt gedacht.

Tom Booth, archeoloog van het Natural History Museum en medewerker aan het onderzoek zegt het zo: ‘Dit laat zien dat al die denkbeeldige raciale categorieën die we tegenwoordig gebruiken, recente constructies zijn die niet toepasbaar zijn op het verleden.’

De onderzoekers denken dat de oorsprong van Cheddar Man, die leefde als jager-verzamelaar, in het Midden-Oosten ligt, met voorvaderen in Afrika. Via Doggerland, een oude landbrug die tot 7500 jaar geleden het Europese continent met Groot-Brittannië verbond, belandde Cheddar Man of diens voorouders op het Britse eiland.

De reportage First Brit: Secrets of the 10,000 Year Old Man wordt uitgezonden op Channel 4 op 18 februari.

Foto: Een reconstructie van het hoofd van Cheddar Man, gebaseerd op het nieuwe DNA-bewijs en zijn gefossiliseerde skelet / Channel Four

Plaats een reactie