Zo ontstaat een broodjeaapverhaal | Video

The Atlantic  | 12 februari 2018 - 07:3012 feb - 07:30

In 1996 scheurde een wervelstorm het doek van een openluchtbioscoop in het stadje Niagara aan stukken. Bizar, want de bezoekers keken net naar de tornadofilm Twister van Jan de Bont. Ze weten het zeker. Maar ze vergissen zich, zoals blijkt uit deze fraaie korte documentaire.

Wat is waar aan onze herinneringen en wat is geconstrueerd? Dat is de centrale vraag in deze korte documentaire van Jay Cheel. Hij spreekt meerdere getuigen die op die bewuste dag in 1996 naar Twister keken vanuit hun auto in de openluchtbioscoop. Het verhaal van de film en het gescheurde bioscoopdoek haalde zelfs de lokale kranten.

Alleen, Twister draaide niet die avond. Zoals een psycholoog in de film zegt: ‘herinneringen zijn niet te vergelijken met een bandopname die je elke keer ongewijzigd terug kunt luisteren als je ernaar teruggaat; je gaat hooguit terug naar je laatste versie van die herinnering’. En die laatste versie blijkt bij de geïnterviewde getuigen in Canada steeds een beetje te zijn gewijzigd en mooier gemaakt:

Plaats een reactie