Cycloon Gita treft Tonga

ABC News  | 13 February 2018 - 07:3013 Feb - 07:30

De eilandengroep Tonga in de Grote Oceaan is getroffen door Gita, een zware cycloon van de vierde categorie. Volgens het Australische ABC News is de schade groot. Een expert spreekt van ‘de engste nacht ooit’.

Windvlagen met snelheden van soms 230 kilometer per uur rukten daken van huizen, ontwortelden bomen en veroorzaakten overal overstromingen. Volgens de autoriteiten is ongeveer 70 procent van de bevolking getroffen en kampt Tonga met gebrekkige voedsel- en watervoorziening. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

In de hoofdstad Nuku’alofa op het hoofdeiland Tonga staan enkele gebouwen die veilig zouden moeten zijn voor het natuurgeweld, maar dat was niet echt het geval: ‘Het was een angstaanjagende avond’, aldus Grahame Kenner van het National Emergency Management Office van Tonga.

‘We zaten op de derde verdieping van een van de veiligste gebouwen in Nuku’alofa en het gebouw trilde en bonsde door het puin van losgescheurde daken. Ik hou me al dertig jaar bezig met rampenbeheer, maar ik denk dat dit de engste nacht is die ik ooit heb meegemaakt.’

Inmiddels zijn honderden militairen begonnen met het toegankelijk maken van de infrastructuur en proberen rampenteams een inschatting te maken van de schade. Maar het regent nog steeds hard en de wind is ook nog sterk, dus het is de vraag wanneer de eerste rapportages kunnen worden verwacht.

Cycloon Gita lijkt volgens meteorologen vooralsnog niet in kracht af te nemen en verplaatst zich nu in de richting van de zuidelijke Lau-eilanden van Fiji. Naar verwachting neemt de wervelstorm daar af tot categorie vijf.

Foto: Twitter: @VDakaSini

Plaats een reactie