Australië op weg naar eliminatie van baarmoederhalskanker

ABC Australia  |  9 March 2018 - 07:30 9 Mar - 07:30

In Australië bestaat sinds enige tijd een gratis vaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker, en dat is zo’n overweldigend succes dat het land wel eens het eerste ter wereld kan worden dat de infectie volledig weet uit te bannen.

Baarmoederhalskanker wordt in 99,9 procent van de gevallen veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV). Ongeveer acht van de tien vrouwen raakt ergens in hun leven geïnfecteerd met het seksueel overdraagbare HPV, maar bij het merendeel daarvan ontstaat geen kanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor in ontwikkelingslanden: wereldwijd sterft elke twee minuten een vrouw aan de ziekte.

Sinds de invoering van het vaccinatieprogramma is het aantal virusinfecties bij jonge Australische vrouwen gedaald van 22,7 procent tot 1,1 procent. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het Journal of Infectious Diseases, en de medische gemeenschap is enthousiast.

Onderzoekers van de International Papillomavirus Society (IPVS) publiceerden vorige week een verklaring waarin ze zeggen te geloven dat Australië het eerste land ter wereld zal worden dat HPV en baarmoederhalskanker zal verslaan.

Professor Suzanne Garland van het Royal Women’s Hospital en de Universiteit van Melbourne: ‘Onze voorspelling is dat in de komende dertig tot veertig jaar het aantal gevallen van cervicale kanker in Australië zal dalen van de huidige duizend gevallen per jaar tot slechts enkele.’

‘Ons nationale HPV-vaccinatieprogramma voor zowel jongens als meisjes, in combinatie met ons bevolkingsonderzoek op baarmoederhalskanker, geeft ons een goede uitgangspositie om als eerste land dit dodelijke kanker effectief te beëindigen,’ voegde ze eraan toe.

Foto: Flickr

Plaats een reactie