Nee, echt niet: alcohol is niet goed voor je

Bloomberg  | 29 August 2018 - 07:3029 Aug - 07:30

Jammer wellicht, maar waar: de eventuele voordelen van het drinken van alcohol wegen niet op tegen de risico’s, zo blijkt uit recent onderzoek. De onderzoekers concluderen dat er geen ‘veilig niveau’ van alcoholgebruik is.

Als gevolg van het drinken van alcoholische dranken sterven jaarlijks zo’n 2,8 miljoen mensen, aldus het onderzoek, dat is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

De chemische stoffen in bier, wijn en sterke drank worden geassocieerd met bijna één op de tien sterfgevallen bij mensen van 15 tot 49 jaar en vormen daarmee de belangrijkste risicofactor voor mensen in die leeftijdscategorie, aldus een analyse van eerdere studies.

De gecombineerde gezondheidsrisico’s in verband met alcohol zijn groter dan de mogelijke voordelen, zegt Max Griswold van de Universiteit van Washington, een van de auteurs van de analyse.

Hoewel uit de studie blijkt dat alcohol enige bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten bij vrouwen, compenseert dat niet de ‘sterke associatie tussen alcoholgebruik en het risico op kanker, verwondingen en infectieziekten.’

‘De conclusies van de studie zijn duidelijk en ondubbelzinnig: alcohol is wereldwijd een enorm groot gezondheidsprobleem’, aldus Robyn Burton van King’s College London, een van de andere auteurs.

Het onderzoek is een nieuwe slag voor drankbedrijven in het debat over de veiligheid van hun producten. Een andere grote analyse van eerdere studies, die in april werd gepubliceerd in The Lancet, wees op enige vermindering van hartaanvallen bij drinkers, maar ook toen luidde de conclusie dat alcoholgebruik het risico op vroegtijdige sterfte door andere aandoeningen verhoogt.

‘s Werelds grootste drankfabrikanten, zoals Diageo Plc, eigenaar van Smirnoff wodka en Pernod Ricard SA van onder meer Chivas Regal whisky, probeerden op de positieve aspecten in te springen door ‘drink minder, maar beter’ te propageren. Dat ‘beter’ blijkt dus niet te bestaan.

De belangrijkste oorzaken van aan alcohol gerelateerde sterfgevallen in de leeftijdscategorie van 15 tot 49 jaar zijn tuberculose en verwondingen door verkeers- en andere ongevallen, zo blijkt uit de studie. Voor de groep ouder dan 50 is kanker de belangrijkste aan alcohol gerelateerde doodsoorzaak.

De auteurs verzamelden gegevens uit bijna 700 eerdere onderzoeken om de invloed van alcohol in verschillende landen te bepalen. Daarbij is vastgesteld dat de grootste drinkers in Europa wonen.

De gemiddelde Roemeense man dronk in 2016 het meest: het equivalent van maar liefst 8,2 flessen bier per dag. En, niet verrassend: in de landen waar het minst alcohol wordt gedronken, wonen overwegend islamitische bevolkingsgroepen.

unsplash-logoKelsey Chance

Plaats een reactie