Frankrijk | Duizelingwekkende cijfers over falende implantaten

Le Monde / 360  | 11 december 2018 - 14:0011 dec - 14:00

De ruim 250 journalisten van het ICIJ, het internationale consortium van onderzoeksjournalisten dat onder andere de Paradise Papers vrijgaf, deed grootschalig onderzoek naar schade als gevolg van medische implantaten zoals insulinepompjes, pacemakers en heupprotheses. Alleen al in de VS veroorzaakten die in de voorbije tien jaar 82.000 doden en 1,7 miljoen gewonden.

Het totale aantal ‘incidenten’ werd vastgesteld op bijna 5,5 miljoen. In werkelijkheid vertegenwoordigen die cijfers echter maar een fractie van de werkelijkheid. In vrijwel alle landen heerst een gebrek aan transparantie, vaak onder het mom van ‘commerciële geheimhouding’. De cruciale gegevens voor patiënten en gezondheidsprofessionals zijn soms ‘vertrouwelijk’, soms onbruikbaar en soms niet eens voorhanden. Je kunt tegenwoordig de herkomst van een flesje frisdrank in de binnenlanden van Congo traceren dankzij de barcode, maar niet die van het falende implantaat in je borstkas.

Ondanks dit gebrek aan transparantie komt uit de ‘Implant Files’ duidelijk naar voren dat het huidige toezicht blind is voor de schade die door deze medische implantaten wordt veroorzaakt. Overal ter wereld blijft het aantal incidenten onverbiddelijk stijgen. Volgens schattingen van het ICIJ is het aantal in de VS bijvoorbeeld in tien jaar tijd vervijfvoudigd. De implantaten die eruit springen, zijn de insulinepompen voorzien van een bloedsuikermeter (421.000 incidenten, 1510 doden en 95.584 letselgevallen). De meeste sterfgevallen worden veroorzaakt door automatische dialyseapparaten: 2624 doden in tien jaar.

(Le Monde, Parijs)

Plaats een reactie