Tijden veranderen

Motherboard / 360  | 11 januari 2019 - 15:4111 jan - 15:41

Tijd is altijd belangrijk geweest in onze samenleving. Maar de manier waarop we tijd meten, is ingrijpend veranderd, zegt hoogleraar natuurkunde Jun Ye.

De vraag die Jun Ye het vaakst wordt gesteld, luidt: waarom zou je de meest nauwkeurige klok ter wereld willen maken? Voor velen van ons, voor mensen die leven bij de dag of bij het uur of, als we geluk hebben, bij het moment, valt maar moeilijk te begrijpen wat het voor zin heeft om de tijd op te delen in steeds kleinere stukjes. Maar zoals Ye, hoogleraar natuurkunde aan de University of Colorado in Boulder uitlegt, is het bestuderen van het fenomeen tijd allesbehalve zinloos. Tijd, zegt Ye, ligt niet alleen ten grondslag aan alles wat we doen, maar vormt tevens de sleutel tot ons begrip van de werking van het heelal.

‘Tijd is een van de meest wezenlijke manieren waarop we in contact staan met de natuur,’ zegt Ye. De baan die de zon aflegt langs de hemel stelde de oude Egyptenaren in staat hun werktijden bij te houden. De zwaartekracht zorgde ervoor dat slingeruurwerken de tijd konden aangeven, waardoor zeelieden konden navigeren en de oceaan konden oversteken. En met behulp van oscillerend kwarts vond de tijd zijn weg naar de pols van de mens. Het meten van de tijd heeft altijd een cruciale rol vervuld binnen de menselijke samenleving, legt Ye uit, maar de manier waarop we tijd meten is ingrijpend veranderd.

» Lees verder

» Lees verder op Blendle (Gratis voor leden)

Plaats een reactie