Tot nader order opgeschort

Nature / 360  | 15 April 2019 - 16:0015 Apr - 16:00

Vanwege het drugsgerelateerde geweld vindt een aantal wetenschappers het in Mexico niet veilig genoeg meer om onderzoek te verrichten. De strijd tussen de kartels en het leger maakt veldwerk uiterst gevaarlijk, vooral in het donker.

Voor astronomen van de Large Millimeter Telescope (LMT) in de Mexicaanse staat Puebla begon het jaar met verontrustend nieuws. Hun werk – speuren naar het ontstaan en de ontwikkeling van sterren, planeten, zwarte gaten en sterrenstelsels – is tot nader order opgeschort. Dat gebeurde nadat er een piek werd geconstateerd in de activiteit van drugskartels rond de Sierra Negra, de uitgedoofde vulkaan waar de ruimtetelescoop op staat. De laatste druppel volgde in december, toen een van de medewerkers werd beroofd van zijn auto. Het bestuur van de telescoop – die wordt gefinancierd door de Mexicaanse regering en de Universiteit van Massachusetts in Amherst – besloot dat het niet veilig genoeg meer was 
om er te werken.

In heel Mexico neemt aan drugs gerelateerd geweld al ruim twaalf jaar toe. Het land noteerde vorig jaar 33.341 moorden, aldus de regering in januari. Een groot deel van de stijging is te wijten aan geweld tussen drugsbendes. Schermutselingen tussen kartels en veiligheidstroepen van de regering dwingen wetenschappers ertoe onderzoeksstations te verlaten, experimenten te staken en zelfs van onderzoeksonderwerp te veranderen.
Niemand houdt systematisch de gevolgen van de georganiseerde misdaad voor de Mexicaanse onderzoeksgemeenschap bij, zegt David Ledesma, woordvoerder van de Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie, het instituut dat het wetenschappelijk onderzoek in het land financiert. 
Maar verschillende verhalen maken duidelijk dat het criminele circuit het onderzoek hindert.

Impact
Wetenschappers krijgen te maken 
met de bijverschijnselen van iets wat de rest van het land inmiddels ingrijpend heeft veranderd, zegt Arnulfo Blanco García, herstelecoloog aan 
de Michoacana-universiteit van San Nicolás de Hidalgo in Morelia. ‘Ik 
heb de impact ervan ervaren op mijn 
kindertijd, de economie, de kwaliteit van leven,’ zegt hij. ‘Dit gaat nooit 
meer over.’

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie