Op weg naar een post-antibioticatijdperk

Middle East Eye | Londen  |  9 May 2019 - 10:00 9 May - 10:00

Ze worden een stille tsunami genoemd, die de geneeskunde terug naar de Middeleeuwen helpen. Resistente superbacteriën zijn aan een verontrustende opmars bezig in het Midden-Oosten.

Karam Yaseen, voormalig verpleegkundige bij Artsen Zonder Grenzen (AZG), is als adviseur antibioticaresistentie verbonden aan een ziekenhuis voor post-operatieve zorg dat is opgezet door een liefdadigheidsorganisatie in Mosul in Noord-Irak. Kort nadat het ziekenhuis werd geopend, een jaar geleden, begonnen medewerkers bij patiënten een hoge weerstand tegen antibiotica te bespeuren.

Na een bijna negen maanden durende strijd veroverde het Iraakse leger in 2017 Mosul op IS. ‘Meer dan een jaar later zijn de gevolgen van de antibioticaweerstand opvallender en zichtbaarder dan ooit,’ zegt Yaseen. Ook AZG noemt de antibioticaresistentie in Irak en elders in het Midden-Oosten alarmerend hoog. Meer dan eenderde van de patiënten in het ziekenhuis van Mosul is resistent tegen een groot aantal medicijnen, waardoor voorheen eenvoudig te bestrijden ziektes en aandoeningen nu vaak ongeneeslijk en fataal zijn geworden. Makkelijk uit te schakelen huis-tuin-en-keukenbacteriën zijn uitgegroeid tot superbacteriën.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie