Vrije dagen zijn goed voor het milieu

The Conversation / 360  | 11 June 2019 - 20:0011 Jun - 20:00

Groot-Brittannië kende de afgelopen weken vier bank holidays, ofwel nationale vrije dagen. Op deze dagen is er minder woon-werkverkeer, staan computers en machines stil en wordt er over het algemeen minder energie verbruikt.

Uit een experiment in Nieuw-Zeeland bleek eerder al dat een dag minder werken tot verhoogde productiviteit leidt, maar Dénes Csala, onderzoeker aan de Universiteit van Lancaster, wilde weten met hoeveel ton de uitstoot van CO2 afneemt in het geval van een vierdaagse werkweek.

Zijn conclusie is dat een dag minder werken per week leidt tot een besparing van 82.000 ton CO2 in mei en 146.000 ton in januari. Dat komt neer op een gemiddelde uitstootbesparing van 110.000 ton per week, eenzelfde resultaat dat wordt bereikt met 1,2 mln auto’s minder op de weg. Csala keek uitsluitend naar elektriciteitsverbruik en niet naar benzine, dus de CO2-besparing door verminderde files is nog niet bij die 110.000 ton opgeteld.

(The Conversation, Londen)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie