Pssst...

Undark / 360  | 16 June 2019 - 10:4816 Jun - 10:48

Gehoorverlies is een ongemakkelijk probleem waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Technologiebedrijven brengen de meest vernuftige apparaten op de markt, maar het stigma wordt er vooralsnog nauwelijks mee verdreven.

In 1983 kwam The New York Times met een bericht over president Ronald Reagan dat insloeg als een bom: Starkey Laboratories had de president, toen 72 jaar oud, een gehoorapparaat aangemeten. Gezondheidsexperts reageerden positief op het nieuws. Ze dachten dat het zou helpen het stigma rond gehoorverlies weg te nemen. Naar schatting leed in die tijd een op de drie personen boven de zestig aan een gehoorprobleem, maar had slechts zo’n 20 procent van degenen die een gehoorapparaat nodig hadden er een.

De entourage rond Reagan was zich er maar al te zeer van bewust dat de president door de onthulling het risico liep voor een zwakke, oude man te worden aangezien. Of, erger nog, voor iemand die niet in staat was het machtigste land ter wereld te leiden. ‘Onder Reagans adviseurs,’ aldus The New York Times destijds, ‘leidt het gebruik van een gehoorapparaat door de president opnieuw tot de vraag of zijn leeftijd een probleem is wanneer hij volgend jaar een gooi naar herverkiezing doet.’

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie