Gekookte mosselen

Huffington Post / 360  |  9 July 2019 - 20:00 9 Jul - 20:00

In Bodega Bay in de buurt van San Fransisco, zo’n 100 kilometer ten noorden van de plek waar Alfred Hitchcock in 1963 zijn film The Birds draaide, zijn in juni duizenden mosselen doodgegaan door het uitzonderlijk warme weer.

Met bijna 24 graden was het warmer dan normaal en het ontbreken van verkoelende wind van zee werd de mosselen bij laag water fataal. Doorgaans vinden de heetste dagen er later in de zomer plaats en het laagste getij doet zich dan ’s morgens vroeg of ’s nachts voor, wanneer het koeler is. Nu liepen de temperaturen van de mosselen op tot ruim 40 graden. ‘Ze werden letterlijk gekookt’, aldus mariene bioloog Brian Helmuth.

De mosselsterfte is het ergst sinds vijftien jaar en zal het ecosysteem aantasten, want de schelpdieren vormen voedsel voor vele andere soorten. Volgens bioloog Christopher Harley van de Universiteit van Brits-Columbia zijn mosselen de ‘kanaries in de kolenmijn voor klimaatverandering; in dit geval een kanarie die voedsel en onderdak biedt voor honderden andere soorten’.

(Huffington Post, Los Angeles)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie