De macht van het verzonnen verhaal

The New York Times / 360  | 27 August 2019 - 10:0027 Aug - 10:00

De mens kent meer waarheden dan enig andere diersoort op aarde. Maar we hebben ook als geen ander de neiging om leugens voor zoete koek aan te nemen. De Israëlische historicus en denker Yuval Noah Harari legt uit waarom.

Veel mensen zijn van mening dat de waarheid macht met zich meebrengt. Als bepaalde leiders, religies of ideologieën een vertekend beeld van de werkelijkheid geven, zullen ze het uiteindelijk afleggen tegen rivalen met een scherpere kijk op de zaak. Je aan de waarheid houden zou dan ook de beste strategie zijn om aan de macht te komen.

Helaas is dit niet meer dan een mythe. In werkelijkheid bestaat er een veel gecompliceerdere relatie tussen waarheid en macht, doordat macht in de menselijke samenleving voor twee heel verschillende dingen staat.

Aan de ene kant betekent macht dat je in staat bent objectieve werkelijkheden te manipuleren: op dieren jagen, bruggen bouwen, ziekten genezen, atoombommen maken. Deze vorm van macht is nauw verwant aan de waarheid. Wie gelooft in een natuurwet die niet klopt, is niet in staat een atoombom te maken.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie