Cholesterol in kraaien

New Scientist / 360  | 13 September 2019 - 20:0013 Sep - 20:00

Kraaien in stedelijke gebieden hebben een hoger cholesterolgehalte dan hun soortgenoten op het platteland. Volgens Andrea Townsend van het Hamilton College in New York zijn kraaien ‘experts in het plunderen van vuilnisbakken en afvalcontainers’.

Townsend en haar collega’s maten cholesterol in bloedmonsters van 140 kraaien in landelijke, suburbane en stedelijke gebieden in Californië. Ze registreerden ook de lichaamsmassa en vetreserves van de vogels en monitorden hun overlevingskansen. Ze ontdekten dat met toenemende urbanisatie ook het cholesterolgehalte in het bloed van de kraaien toeneemt. Niet heel opmerkelijk, want een deel van het voedsel dat ze in steden stelen, is fastfood dat doorgaans veel cholesterol bevat.

Ter controle voerde het team een ‘cheeseburger-suppletie-experiment’ uit, door McDonald’s cheeseburgers achter te laten in de buurt van nesten op het platteland. En ja hoor, bij de plattelandsvogels steeg vervolgens het cholesterolgehalte. Vooralsnog is het onduidelijk of en hoe cholesterol de gezondheid van de vogels beïnvloedt.

(New Scientist, Londen)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie