Drooggevallen stuwmeer

Atlas Obscura / 360  | 20 September 2019 - 20:0020 Sep - 20:00

De uitzonderlijke droge en hete zomer in Europa heeft weer hard toegeslagen in de doorgaans toch al zo droge regio Extremadura in Spanje. Maanden van intense droogte dreigen daar nu om te slaan in een jaren durende ‘megadroogte’, die de lokale boeren met verliezen zal opzadelen van honderden miljoenen euro’s.

Gebrek aan neerslag zorgt ondertussen dat stuwmeren in de provincie droog zijn gevallen. Zo is het water van het Valdecañas-stuwmeer tot zo’n laag niveau gedaald, dat de zogeheten Dolmen van Guadalperal zijn komen bloot te liggen. Dit zijn de overblijfselen van een 7000 jaar oud megalithisch monument dat bestaat uit ongeveer 100 staande stenen, die zijn gerangschikt rond een ovale open ruimte. Sommige van de stenen zijn bijna twee meter hoog. De dolmen werden in 1920 ontdekt en opgegraven, maar ze verdwenen in de jaren zestig onder water, toen tijdens het regime van dictator Franco een stuwmeer werd aangelegd.

(Atlas Obscura, New York)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie

Foto door Pleonr – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81714448