En de boer, hij digitaliseert voort

The Economist / 360  |  9 October 2019 - 14:00 9 Oct - 14:00

Net als topatleten volgen melkkoeien nauwgezette voedingspatronen. ‘Meer eiwitten of minder koolhydraten zie je terug in de melkproductie,’ aldus Robbie Walker van Keenan Systems, een Iers bedrijf dat mengvoederwagens maakt. Daarom is zijn bedrijf aan het digitaliseren.

Samen met chipmaker Intel heeft Keenan een computer ontwikkeld die op zijn voederwagens kan worden aangesloten. Sensoren op de wagen wegen wat de boer de koeien voorzet en vergelijken dat met gegevens die voedingsdeskundigen bijhouden over de behoeften van individuele dieren. In geval van grote afwijkingen ontvangt de boer een sms.

Cainthus, een ander Iers bedrijf, gebruikt camera’s om koeien in de stal en in het weiland te volgen en past zelflerende systemen toe voor beeldanalyse. De technologie is gevoelig genoeg om individuele dieren te volgen en boeren te waarschuwen als een koe niet eet of gedrag vertoont dat op ziekte kan wijzen.

Het Oostenrijkse bedrijf smaXtec gaat nog een stap verder, met sensoren die door koeien kunnen worden ingeslikt. De sensor nestelt zich in het reticulum, een van de vier magen van een koe, en blijft daar zitten om onder meer lichaamstemperatuur, beweging en maagzuur te meten. De resultaten worden geüpload wanneer de koe zich in de buurt van een draadloze detector bevindt. Aan de hand van de gegevens kan worden gedetecteerd wanneer koeien tochtig zijn en kunnen ziekten worden geïdentificeerd voordat de boer ze signaleert. Een nieuwe sensor, die volgend jaar uitkomt, biedt de mogelijkheid om de gehele spijsvertering te volgen.

(The Economist, Londen)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie

Foto – Amber Kipp / Unsplash