Bodemwijziging tegen aardbevingen

Vice Motherboard / 360  | 10 October 2019 - 14:0010 Oct - 14:00

Nadat Sulawesi in Indonesië vorig jaar door een krachtige aardbeving was getroffen, gebeurde er iets angstaanjagends in de buurt van de kuststad Palu: een enorm deel van de bodem werd vloeibaar, waardoor wegen, auto’s en honderden tot duizenden huizen werden opgeslokt.

Dit fenomeen, dat bekend staat als liquefactie, treedt op wanneer vochtige, losse grond zijn structurele samenhang verliest als gevolg van een plotselinge schok zoals een aardbeving.

Doorgaans passen ingenieurs rigoureuze methodes toe om dergelijke effecten te voorkomen, bijvoorbeeld door de bodemstructuur te verstevigen met stenen kolommen en specie, of door de bodem met zware gewichten aan te plempen.

Een team van wetenschappers van de Portland State-universiteit is nu bezig met proeven op moleculair niveau, in een poging te voorkomen dat de bodem vloeibaar kan worden. De methode, microbieel geïnduceerde desaturatie genoemd, behelst het injecteren van de bodem met voedingsstoffen waardoor de groei van bepaalde bacteriën wordt gestimuleerd. Hierdoor ontstaan luchtzakken in de grond, net zoals gist die in brooddeeg veroorzaakt, en daardoor kan de bodem niet verzadigd raken met water.

Vanwege het niet-invasieve karakter van deze methode hopen de onderzoekers dat hun microbiële techniek uiteindelijk kan worden toegepast in gebieden die kwetsbaar zijn voor liquefactie, vooral daar waar al infrastructuur zoals wegen en gebouwen aanwezig is en de bodem dus niet gemakkelijk op andere manieren kan worden verstevigd. Gevraagd op wat voor plekken dat zou kunnen zijn, zegt een van de onderzoekers: ‘Wereldwijd is er voor biljoenen dollars aan infrastructuur in gevaar. Mijn antwoord is dan ook: overal.’

(Vice Motherboard, New York)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie

De ruïne van een moskee in Palu die vorig jaar werd verwoest door de aardbeving en tsunami op 28 september. © Hariandi Hafid / HH