Warren Buffett kreeg gelijk

The New York Times / 360  | 22 October 2019 - 20:0022 Oct - 20:00

Investeerder Warren Buffett zei tien jaar geleden dat hij een lager belastingtarief betaalde dan zijn secretaresse, dankzij de talloze aftrekposten en andere mazen in de belastingwetgeving die de rijken in Amerika ten goede komen.

Zijn uitspraak leidde destijds tot een debat in de Verenigde Staten over de redelijkheid van het belastingstelsel. Uiteindelijk kwamen experts tot de consensus dat de meeste rijke Amerikanen niet minder belasting betaalden dan de middenklasse.

Nu, tien jaar later, krijgt Buffett gelijk. Voor het eerst in de geschiedenis betaalden de 400 rijkste Amerikanen vorig jaar een lager tarief aan federale, staats- en lokale belastingen dan welke andere inkomensgroep dan ook, mede dankzij de belastingwijziging door president Trump in 2017, die grotendeels een cadeautje aan de rijken was. Het totale belastingtarief voor de rijkste 400 huishoudens was vorig jaar slechts 23 procent, ofwel minder dan een kwart van hun totale inkomen. Dit percentage lag in 1950 op 70 procent in 1950 en in 1980 op 47 procent.

(The New York Times, New York)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie